Радионица о холокаусту са „Хавер-ом“

У нашој школи су у среду, 17.11. 20021., ученици образовног профила туристичко-хотелијерски техничар I, III и IV разреда учествовали у радионицама које су припремиле Мина и Тамара, гошће из јеврејске организације „Хавер“ из Београда. Прва радионица је приближила ученицима појам Холокауста и антијеврејских закона, а друга је била о предрасудама и дискриминацији. 

Холокауст је назив за прогон и геноцид над Јеврејима током Другог светског рата. Пре холокауста је на територији данашње Србије живело 33579 Јевреја од којих је убијено 27024. У Београду су затварани у логоре  Сајмиште и Бањица, а из њих су одлазили у смрт у гасним камионима, такозваним „душегупкама“. Тадашњи немачки командант Београда је, први у Европи, послао депешу у Берлин са реченицом „Serbien ist judenfrei“ што је значило да у Србији више нема Јевреја. Дужни смо да учећи о овоме не заборавимо жртве и да едукацијом о стереотипима, предрасудама, дискриминацији и антисемитизму не дозволимо да се икада више оваква историја понови!

Иако су радионице имале тешке и захтевне теме, ученици су уживали у раду и много научили. Радујемо се поновном доласку организације „Хавер

Маја Јочић – Наставница немачког језика

Оставите одговор

Your email address will not be published.