Екскурзија ученика 3. разреда 2023.

Параћин – Вишеград – Андрићград – Требиње – Златибор – Параћин

1. дан (04.10.2023): Параћин – Вишеград – Андрићград – Требиње

Екскурзија је почела по плану. Путовало је 58 ученика из три одељења са својим одељењским старешинама и директором школе. Аутобус је био постављен у 03:00. Пошто се представници саобраћајне полиције прегледали аутобус,кренули смо у 04:00.  Државну границу смо прешли у 8:30 часова.

Након неколико пауза, стигли смо у Вишеград. Током вожње, имали смо панорамско разгледање Вишеграда (моста на Дрини, куле хероја Марка Краљевића). Група је практично имала два предавања од стране водича, на мосту и у Андрић граду. Наставили смо путовање ка Требињу. Паузу смо направили на Тјентишту, где су ученици посетили споменик палим борцима у бици на Сутјесци. По доласку у Требиње, сместили смо се у хотел и вечерали.

2. дан(05.10.2023): Требиње

После доручка, најпре смо обишли манастира Тврдош. Манастир Тврдош је најстарији живи манастир у данашњој Херцеговини. Занимљиво је, да су поред редовних активности, монаси у манастиру преузели бригу о старим виноградима и уз помоћ прилога посадили нове засаде аутохтоним херцеговачким сортама и производеТврдошко црно вино или вранац, које је једно је од набољих у класи врхунских вина. У манастиру Тврдош се замонашио и постао влдика Василије Острошки. Наставили смо путовање до његовог родног села Мркоњићи и обишли манастир који је посвећен њему.

Обишли смо Стари град и центар Требиња у друштву локалног водича: Саборна црква, трг платана, градски трги музеј Херцеговине. Након обавезног дела, имали смо слободно време. Видели смо и Анћелкину капију која је важна за Требиње, јер мештани кажу да им се туризам „једноставно догодио“ након снимања серије Рањени орао. На крају смо пробали чувене ћевапе код Мура и сладолед код Грка. Након слободног времена, вратили смо се у хотел и вечерали.

Посетило смо и Херцеговачку Грачаницу где се налазе мошти нашег песника Јована Дучића. Херцеговачка Грачаница, је саграђена на брду Црквина, у источном делу Требиња, одакле се шири видик на град Требиње и реку Требишњицу. Црква је грађена у типично византијском стилу, подигнута на 16 стубова и сви су квадратног пресека осим једног који има кружну основу, чија је камена стопа донесена из храма манастира Грачанице са Косова. Према народном предању, камен који се преноси са огњишта уноси дух старе куће у нову. 

3. дан(06.10.2023): Требиње – Златибор – Параћин

Доручак. Спремање пртљага и напуштање соба. Вожња преко Билећа, обилазак места Гацко и споменика грофу Сави Владиславићу. У наставку пута, посетили смо  Корићку јаму. Hа овом месту je 1941. извршен покољ српског становништва, а тела жртава су бацана у јаму.

У наставку пута, ручали смо у Вишеграду. Државну границу смо прешли у 16:30 часова. Наставили смо ка Златибору, где смо имали краћи одмор. У Параћин смо стигли у 23:30 часа.

РЕЗИМЕ:

Екскурзија је препуна утисака иу потпуности је оправдала очекивања и постигла предвиђење циљеве. Ученици су се упознали са различитим корисним историјским, културним, верским, туристичким, кулинарским и забавним садржајима. Ученици су били дисциплиновани, нису правили никакве испадеинису каснили. Нису имали здравствених проблема.

Водич је био врло опсежан, занимљив и врло информативан и за ученике и за професоре. Возачи су били добри, а аутобус је био у реду.

Оставите одговор

Your email address will not be published.