Екскурзија ученика 4. разреда 2023.

Параћин-Солун-Паралија-Крф-Метеори-Параћинод 04 – 08. 10. 2023.

1. Дан (04.10.2023): ПараћинСолун – Паралија

Екскурзија је почела по плану. Аутобуса је кренуо на време у 01:00. Прва пауза је била на мотелу Предејане 02:50 – 03:35. Наставили смо пут до Српско – Македонске границе коју смо прешли у 04:45 , потом кроз Северну Македонију где смо правили једну краћу паузу око 20 минута  и ушли у Грчку око 07:45. Уз још једну паузу у Грчкој око 30 минута упутили смо се у Солун и у Солуну били око 09:45, упутили смо се на војничко гробље на Зејтинлику где смо се задржали око сат времена, након тога посетили цркву Светог Димтрија, спустили се до Аристотеловог трга, луке и трговачких улица Егнатиа, Цимиски. и ученицима дали слободно време до 15:00. Ученици су дошли у договорено време и кренуло се ка Паралији где смо стигли око 16:15 . Након доласка у Паралију сместили смо се у хотел ,,Ерато,, трокреветне и четворокреветне собе. Вечера је била у 18 часова. Након вечере ученици су имали слободно време за шетњу по Паралији. Након тога сви ученици су испоштовали договор и били у својим собама.

2. Дан (05.10.2023): Паралија – Игуменица – Лефкими – Крф (Беницес )

Ујутру смо устали у 07:00 убацили ствари у аутобус, доручковали и кренули ка Игуменици у 08:00. У Игуменицу се стигло у 12 часова, трајект ка Лефкимији смо имали у 13:30.  После једносатне вожње пристали смо у Лефкими, градић на југу Крфа.  Аутобусом смо наставили до АгиосМатеоса и обишли први споменик који је подигнут на тлу Грчке 1916.године, а посвећен је борцима Дринске дивизије који су ту били стационарини на имању једнодног становника Крфа који им је поклонио земљу. Након тога упутили смо се ка хотели Потамаки бич у Беницесу где смо били око 16:00  и сместили се у хотел.Смештени смо у двокреветне и трокреветне собе и после краћег предаха изашли смо на плажу која је у непосредној близини хотела и ту остали до 18: 30. Вода је била одлична за купање и предах, сунце благо идеално. Вечера је организована у 19:00. После вечере је управа хотела организовала мини журку за ученике наше и ученике Економско-трговинске школе из Врања.

3.дан (06.10.2023): Керкира – Канони – Гувија – Керкира  

Доручак по принципу шведског стола је био у 08:00 часова. Затим смо кренули у панорамско разгледање Керкире главног града Крфа аутобусом градска већница, парламент, шеталиште Еспланада, палата енглеског гувернера.  Након панорамског разгледања смо отишли на полуострво Канони одакле се пружа предиван поглед на Беницес, Мишје острво, аеродром који је у близин, Након тога одлазимо до Гувије да обиђемо место са спомен плочом о првом искрцавању српских војника на Крф петог јануара 1916. године. Аутобус смо напустили у луци и пешке кренули у обилазак града и шетњу Керкиром. Ученици су имали 2 сата слободног времена да се прошетају градом и купе сувенире.Након два сата враћамо се у хотел и поново одлазимо заједно са ученицима на плажу јер нам временске прилике то дозвољавају, Вечера је била у 19:00 а увече је поново организована журка за ученике наше школе и ученике школе из Врања.

4.дан (07.10.2023) Беницес- Видо- Керкира

Доручак је ујутру био у 07:30 а у 08:15  смо кренули ка луци јер смо имали заказан бродић у 10:00 који нас је возио до оства Видо, прво смо обишли место где су у мору сахрањивани борци који су умирали, цвеће у име школе је у воду положио професор Браловић Александар и одржао краћи говор на месту ,,Плаве гробнице,. Ученик Токић Вукашин је прочитао песму ,,Плава гробница,, од Милована Бојића а након тога обишли смо и Спомен костурницу, где су ученици разгледали маузолеј, уписали се књигу утисака и фотографисали. У 12 часова смо имали пријем у Српској кући где је кустос Српске куће Љубомир Сарамандић одржао врло садржајно и сугестивно предавање о доласку и боравку српске војске и Владе на Крфу. Господин Сарамандић је том приликом поклонио школи своју књигу. Након предавања и разгледања поставке посетили смо Српску радњу поред Српске куће и од власника Жељка Поповића добили његову књигу „Крф: Острво васкрсења Србије“ за поклон школи. Пошли смо у обилазак цркве Светог Спиридона. Остатак времена  око 3 сата ученици су провели у разгледању града, ручку, куповини и сл. Враћамо се у хотел и поново одлазимо заједно са ученицима на плажу јер нам временске прилике то дозвољавају, Вечера је била у 19:00 а увече је поново организована журка за ученике наше школе и ученике школе из Врања.

5. дан (08.10.2023): Беницес – Игуменица – Метеори – Параћин

Ујутру смо устали у 07:00 убацили ствари у аутобус, доручковали и кренули ка Лефкимију у 08:15. Из Лефкимија смо имали полазак у 10:00 за Игуменицу. Из Игуменице смо кренули у 11:00 ка Метеорима. Стигли смо у Каламбаку подно Метеора око 13:45. где смо посетили радионицу за израду икона Центрос. Једна од сарадница радионице нам је демонстрирала византијски начин израде икона, од спремљене дрвене плоче, преко стављања платна и наношења тамних и светлих боја, до лепљења златних листића и патинирања. Панорамско разгледање Метеора је било праћено умешним предавањем нашег водича о настанку и трајању манастирског комплекса. На крају разгледања стигли смо до манастира Христовог Преображења из 14 века, чији је један од ктитора био Јован Урош Палеолог, син Синише – Симеона владара Тесалије и полубрата цара Душана. Приликом обиласка манастирског комплекса ученици су обишли главну цркву и три мање црквице. У манастирском музеју су могли да виде писмо Јована Уроша из 1372. године и низ старих књига, рукописа, фермана и сл. По завршетку обиласка Метеора имали смо једносатну паузу за ручак у Каламбаки. Након тога око 16:30 смо наставили пут поред Трикале, Ларисе, Лептокарије, и ушли у Македонију око 20:00 часова. На фри шопу смо направили једну кратку паузу и наставили ка Србији.


РЕЗИМЕ:
Екскурзија је у потпуности оправдала сва очекивања професора и ученика,  и постигла предвиђење циљеве коју су у програму наведени. Ученици су се упознали са различитим корисним историјским, културним, верским, туристичким, кулинарским и забавним садржајима. Упознали су једну, нама пријатељску земљу, њену историју, њен начин живота, храну. Видели Јонско и Егејско море, купали се у Јонском мору,осетили благу климу Крфског сунца које је деловало на њих опуштајуће.  Видели велики значај Крфа и Вида за српску историју, духовност и понос. Први пут се возили трајектом, видели табле са именима почивших јунака можда баш из њиховог села или Параћина у криптама Зејтинлика. Пробали прави грчки гирос, баклаву, локум са аутохтоним воћем које расте само на Крфу кумкуат, дружили се и забављали.
Ученици су били дисциплиновани, нису правили никакве испаде, нису каснили,  били мирни и пажљиви у Српској кући, на Виду, Зејтинлику и црквама Светог Спиридона, Светог Димитрија и Метеора. Нису имали озбиљнијих здравствених проблема.
Водич Милан је био врло предусретљив, занимљив и врло информативан и за ученике и за професоре. Возачи су били добри, аутобус увек чист (чему су, по речима возача, доприносили и наши ученици), једина замерка се односила на помало неудобан аутобус, а било је мало и техничких проблема са климом и грејањем.

Оставите одговор

Your email address will not be published.