Дан розе мајица 2023. Међународни дан борбе против вршњачког насиља

Међународни дан борбе против вршњачког насиља, Дан розе мајица, обележава се последње среде у фебруару. Тим поводом, наша школа је, током целе „розе“ недеље, организовала низ активности које су укључиле велики број ученика и наставника. Спроведене активности ће послужити као користан едукативни алат у вези са проблемом насиља. Њихов циљ је да ученици препознају насиље и учине нешто за своју безбедност, како у школи, тако и у породици, на улици, у вези. Разумевање и прихватање личне одговорности од кључног јез начаја за успешну превенцију насиља  и развој једне другачије културе- културе ненасиља.

Спроведене активности:

  1. #Ерасмус тим Технолошке школе, чији #Темпус пројекат носи назив „Ништа не нестаје што се постави н аинтернету“, у сарадњи са ЕТШ-ом, одржао је угледни час у понедељак, 20.2.2023.године.

Презентери су биле проф. Француског језика ДушицаЉубеновић и магистар филолошких наука Зорица  Ивановић.

Догађајусу присуствовали професори у пратњи великог броја ученика из одељења првог и трећег разреда.

„Циљ овог двочаса је вишеструк: ученике учимо да препознају и одбране се од разних видова дигиталног насиља, а наставници се додатно бодују у складу са Правилником о сталном стручном усавршавању унутар установе“, истакли су професорке које су организовале активност.

Б)Усреду,  22.2.2023. године одржана је радионица под називом ,,Другарством против насиља“ у организацијиУченичког парламента. Ученици одељења 1/2, 1/4, 2/1, 2/5, 4/2 и 4/3 учествовали су у изради паноа и инфографика са порукама о пријатељству и порукама против насиља. Саученицима су радиле професорке: Марија Нешковић, Снежана Даниловић Милутиновић, Мирослава Иванковић и Верица Јовић.

В) Дан розе мајица обележили смо и на енглеском језику. Том приликом су ученици одељења 3-1 и 3-2 са професоркама Тамаром Радичевић и Мирјаном Мијатовић учествовали у дискусији током које су изнели своје ставове о насиљу и борби против њега. Након приказивањ авидео-записа и решавањаукрштенице и осмосмерке, ученици су направили заједничкузаставу,на којој су исписали поруке на тему толеранције, емпатије и различитости.

Г) Физичко васпитање и спорт су саставни и неизоставни део живота деце и младих људи и скоро једини савезник у њиховом правилном психофизичком развоју.

Дугогодишње бављење спортом развија код деце позитивне психолошке карактеристике: правилно расуђивање и одлучивање,упорност и сигурност,одговорност и самопоуздање,као и емоционалну зрелост.

Ово је само почетак приче где спада и социјални развој и утицај спорта на млада бића која се тек припремају за велика дела.

Зато не треба гледати спорт само кроз успех,већ као на животну школу која пружа деци правилан раст и развој и здрав начин живота.

Спорт мора да се живи да би се упознао.

Кроз наше активности, две одбојкашке утакмице, најпре са млађим другарима из Основне школе „ Радоје Домановић“ и одељењeм 4/2, а затим и са нашим ученицима из одељења 2/2 и 4/2, обележили смо Међународни дан борбе против вршњачког насиља.

Д) У уторак, 21. фебруара, у кабинету за финансијско-рачуноводствену обуку наше школе, одржана је радионица са родитељима и ученицима одељења 4/2. Радионици су присуствовали и представници ДДОР Нови Сад осигурања Ивана Николић и Ивана Лазаревић, као и одељенски старешина Сузана Аранђеловић. Тема пројекта је била „Ружичаста пољопривреда“.

На часу осигурањ адошло се до идеје да би ученици могли уз помоћ компетентних и стручних агената осигурања ДДОР Нови Сад да добију основне информације о осигурању пољопривреде, па смо тако отишли и присуствовали предавању, стичући нова знања и искуства, и развијајући сарадњу са нашим социо-партнерима.

Бавећи  се истраживачким радом, ученици су дошли до занимљивих података о томе колико је људи закључило уговор о пољопривредном осигурању. Кроз анкетирање родитеља и рођака, ученици су интегрисали знања, вештине и ставове потребне за лични развој и испуњење,успешно прилагођавање променама и укључивање у социјални живот.

Након обраде анкета, логичан след је био представити добијене резултате родитељима и представницима осигурања.Иновирајући сарадњу са Осигуравајућим друштвом кроз пружање могућности послодавцу да се представи ученицима и родитељима, и укључујући родитеље у живот и рад школе, одговорили смо на нашс тални задатак: унапређивањек валитета образовно–васпитног рада.

Ђ) ) Реализација радионица са свим ученицима на часовима одељењске заједнице

Школски психолог је одељењским старешинама послал асценарио за две радионице које треба да ураде на часовима одељењског старешине са сугестијом да једну од радионица ураде у току ове недеље,а другу у току месеца марта. Да увек можев ише, говори нам пример колеге Саше Петровића, који је први део активности одржао у учионици, а други део у фискултурној сали. Кроз вежбе, ученици су демонстрирали и објаснили чему одређене вежбе служе и како се могу искористити у заштити/помоћи/асистенцији вршњацима(нпр. преношење ученика на разне начине, вежбање за јачање, брзину, издржљивост, спасавање утопљеника, извлачење у несрећи, прва помоћ), а све за општ едобро и правилан психофизички развој младих. Бавило се широм причом, не само спречавањем насиља већ и развијањем позитивних људских вредности као видом превенције насиља.

E) У оквиру превентивних активности,Стручно веће угоститељске струке са одељењем 3/4, професорка Ивана Јанковић Влајић и ученици 4/2 и професорка Весна Јовчић и ученици одељења 1/1 и 2/5 су спровели низ предвиђених активности за ову недељу.

Да би указали на значај толеранције,емпатије, ненасилног решавања конфликата, ненасилне  и конструктивне комуникације, ученици одељења 4/2 су представили свој пројекат под називом „За лепши свет- свет без насиља”, а ученици одељења 1/1 и 2/5 су урадили  п релеп пано под називом „ Ружичаста планета”. На крају је  уследило оно најслађе, које су нам припремили ученици одељења 3/4 са својим професорима:Снежаном Симић, Данијелом Мијалковић и Стефаном Мијатовићем – слаткиши, сокови и безалкохолни коктели у розе боји.

Маскоте„Дана розе мајица” били су другарићи-медведићи Роза и Риле.

Аутори текста, професори: Сузана Аранђеловић, Душица Љубеновић, Марија Нешковић, Мирјана Мијатовић, Марија Ђорђевић, Снежана Бегуш, Саша Петровић и Снежана Даниловић Милутиновић.

У организацији догађаја, поред Сузане Аранђеловић, учествовали су директор школе и Горан Милојевић као техничка подршка.

                                                                                                     

Оставите одговор

Your email address will not be published.