Виртуелна екскурзија Српски средњовековни манастири

Поводом обележавања Светосавске недеље, Ученички парламент Економско-трговинске школе је припремио витруелну екскурзију, која ће вам представити неке од наших најпознатијих средњовековних манастира: Пећку патријаршију, Студеницу, Жичу, Милешеву и Грачаницу.

Кроз ову виртуелну шетњу може вас пратити православна духовна музика, уз коју ћете, све оно што будете видели и прочитали, искреније и јаче доживети. Поред линка који ће вас одвести до ове музике, потрудили смо се да, уз опис и фотографије сваког манастира, понудимо и видео или песму, уз које ћете интензивније осетити духовну атмосферу, која живи у сваком од њих.

https://earth.google.com/earth/d/1pwVaBtbpY2Cx0vFaSPubN2pz7qXxfdjE?usp=sharing

(Уколико екскурзију отварате на телефону, морате прво инсталирати апликацију Google Earth, која ће се појавити када кликнете на линк.)

Постављен линк ће вас одвести до екскурзије, коју ћете активирати кликом на дугме Present, а затим се кроз њу кретати помоћу стрелица. Поред локације манастира налази се одељак са текстом (информацијама о манастирима), фотографије, музика, и видео-снимци, који кроз разговор, музику или поезију говоре о томе да су наши манастири били и остали непресушна инспирација многим уметницима све ово време.

Уметност рађа уметност, једна другу иснпиришу, стварају и употпуњују, и тиме наш естетски доживљај чине комплетнијим. Зато је ова виртуелна тура неки вид споја архитектонске, музичке, ликовне, књижевне и сценске уметности. Нека вам, у духу Светосавске недеље, буде духовна шетња кроз нашу прошлост, али и подсетник да, у развоју, доживљају и неговању уметности, чиме год она била инспирисана, сви ми, као потомци људи који су стварали велика дела, имамо обавезу да учествујемо.

Уживајте!

Координатор Тима за сарадњу са Ученичким парламентом,

Снежана Даниловић Милутиновић

Оставите одговор

Your email address will not be published.