UPSHIFT радионица у Крагујевцу

UPSHIFT радионица одржана је у Крагујевцу од 04. до 06. марта 2024. у организацији Достигнућа младих Србије и UNICEF-а Србије.

Укупно десет тимова из Алексинца, Баточине, Чачка, Лапова, Параћина, Смедеревске Паланке и Сремске Митровице, уз подршку десет ментора, радило је на дефинисању проблема и развоју решења за узрочнике загађења ваздуха у својој локалној заједници. Међу учесницима, био је и тим наше школе и постигао запажен резултат. Њихова идеја је међу пет најбољих и наставиће даљи ради на пројекту уз обезбеђену менторску и материјалну подршку.  

Тим су чинили следећи ученици: Ања Милошевић, Ива Миљковић, Емилија Филиповић, Невена Милетић и Марко Баљак. Кажу да су дисали као један и преносе нам своје утиске:

„Провели смо три дана у Крагујевцу на тренингу у организацији Достигнућа младих Србије. Тема програма је била да се пронађе решење за проблем који смо навели у пријави, а односио се на загађење ваздуха у месту из ког долазимо. Наше решење је био компост, односно едукативне радионице о прављењу компоста и сепарацији органског отпада како би се подигла свест наших суграђана о штетности паљења депонија, а нарочито биоразградивог отпада . Током овог програма имали смо подршку менторке Милице Матановић, са којом смо три дана марљиво радили на проналажењу решења. Наше решење реализоваћемо у наредна три месеца уз њену подршку као и финансијску подршку UNICEF-а. Поред радионица имали смо довољно времена и за обилазак града и за дружење са осталим учесницима. Посебно бисмо истакли енергију која је владала у тиму, која је одушевила како учеснике дугих тимова који су нам стално говорили како и они желе такву енергију у свом тиму, тако и остале менторе који су наш тим хвалили. Јако смо поносни на овај пројекат и надамо се успешној реализацији, као и новим пројектима“.

Оставите одговор

Your email address will not be published.