28. фебруар – Национални дан књиге

Читајмо гласно – 2024.

Већ неколико година наша школска библиотека, 28. фебруара, обележава Национални дан књиге учешћем у  акцији  „Читајмо гласно“.

Идеја за акцију је потекла од Друштва школских библиотекара Србије. Један од њених циљева  јесте подстицање читања, неговање матерњег језика и културе читања.

На овај дан, посебно припремљеним активностима читања у школској библиотеци, потрудили смо се да  укажемо на важност  читања и и истакнемо значај добре књиге. Слоган наше овогодишње акције је „Подели радост читања“

Ученици одељења 2/2, 2/4, 4/1, 4/2 и 4/3 (укупно 54 ученика)  су провели лепе тренутке у школској библиотеци. Имали су прилику да прошетају библиотеком, одаберу књигу и одломак из књиге, који су потом, читали гласно. Након  читања су разговарали о прочитаном. Дотакли су различите теме и појмове, између осталог,  анализирали  су  феномен вештачке интелигенције. Развила се занимљива и исцрпна размена мишљења, ставова и уверења. Као и досад, неизоставна и неисцрпна је била и тема о љубави.

Ученици одељења 2/2 су, истим поводом, са наставницом српског језика и књижевности Иреном Соколовић, посетили и Градску библиотеку. Том приликом су се упознали и разговарали са писцем  из нашег града, Томиславом Ђокићем.

Све у свему: још једно пријатно, инспиративно и поучно искуство, како за  ученике, тако и за  школске библиотекарке.

Мирјана Мијатовић и Светлана Томић, школске библиотекарке

Оставите одговор

Your email address will not be published.