Светосавска недеља 2023. Приче о другарству из наше школе у  другом броју ШКОЛСКОГ ДИГИТАЛНОГ ЧАСОПИСА

У четвртак, уочи дана Светог Саве, школске славе, у холу школе представили смо други број школског дигиталног часописа. Нисмо случајно одабрали ову недељу и овај дан. Светла, кристална и снажна мисао Светосавља изнад свега истиче Дужност усавршавања људског бића. Једино образовањем, знањем, као и повезаношћу са истином, правдом, вером и другим људима – саборношћу,  можемо истрајати на том путу.

 Упркос многим пошастима савременог живота, важне вредности и даље трају. Не може им ништа ни виртуелна стварност, ни ријалити програм,  ни  друштвене мреже, ни потрошачка култура. Једна од тих вредности је пријатељство.

Када се родила идеја да у другом броју нашег школског часописа представимо Приче о другарству из наше школе, ми уредници овог броја, нисмо ни могли претпоставити колико ће нас овај рад заокупити. Ставили смо у први план вредност пријатељства, те насушне потребе младих људи. И тада схватили колико је важно не дозволити да нас преплави море свакодневних, неважних, испразних информација и дезинформација. Довољно је само се за тренутак замислити, погледати око себе, погледати у себе… и схватити да највећу радост човеку доноси други човек и искрено пријатељство.

У часопису смо приказали приче о  другарству које су нам испричали  ученици 1/4, 2/1, 2/2, 2/3, 2/5, 3/1, 3/5 и 4/3 одељења.

Странице часописа употпунили смо и примерима другарства из књижевности, описима пријатељства познатих личности.

Ту се налази  и текст о томе шта је право, а шта лажно другарство.
Свако бира пријатеља према себи, својим навикама, схватањима, размишљањима. Право и искрено пријатељство не познаје љубомору, себичност и друге емоције које могу да унесу немир и раздор. Пријатељска љубав је несебична, узајамна и никад не престаје, јер пријатељ је ту да те разуме, када нико други није то у стању и да те поштује и воли када никог другог није брига за то.

 Беседу о пријатељству говорили су Филип и Лазар ученици 2/1. Њихово дружење  је почело у основној школи. Изродило се у пријатељство које траје и трајаће. Оно оплемењује. То сви осећају у њиховом присуству.

Часопис можете погледати на ЛИНКУ. Часопис су  припремили и уредили: Матеја, Александра, Викторија, Снежана и Светлана.

Светлана Томић, педагог

Оставите одговор

Your email address will not be published.