Романтични укуси – повезивање књижевне и посластичарске уметности

Једна од активности Моје креативне учионице, заједнице одељења 2-5, био је и рад на пројекту који је повезао књижевност и посластичарство.

Како смо, на часовима књижевности, проучавали дела српског и европског романтизма, ученици су дошли на идеју да истражују љубавне приче које су у делима обрађене и да их прикажу кроз презентацију, песму, музику и драматизацију. Да би романтичну причу додатно засладили и показали своја посластичарска умећа, са професором посластичарства Драганом Денкићем истражили су по којим посластицама је позната Војводина, област са којом су српски романтичари, они који су обухваћени пројектом, имали додирних тачака, а затим, приликом презентовања резултата, посластице припремили и послужили. Поред тога, ученици су учествовали у изради букмаркера и инфографика чија је садржина повезана са темом пројекта, као и у избору песама и рецепата који су објављени у интерактивној е-књизи, поклонима за присутне наставнике.

Пројекат је представљен 14. фебруара, на дан када се слави љубав и најављује долазак пролећа. Ученици су глумили, певали и говорили о великим романтичарским љубавима, а њихов наступ је праћен презентацијом у програму Google Earth, повезаном са дизајнима израђеним у едукативној платформи Canva и другим материјалима који су доступни онлајн. Романтична и пријатна атмосфера, симболично представљена прелепом декорацијом у облику срца, коју је израдила професорка Мирослава Иванковић, учинила је да учесници и публика буду пуни позитивних утисака.

Оно што успех чини лепшим је пут до њега, који је био обележен креативним идејама, радом, а пре свега – дружењем! Како бисмо наставили даље, путем на ком се већ налазимо, размишљамо о новим идејама, радионицама, пројектима. Овај ћемо памтити по корисном и лепом ангажовању и дивним кометарима које су нам професори и колеге упутили.

Снежана Даниловић Милутиновић, професор српског језика и књижевности

Оставите одговор

Your email address will not be published.