Размена ученика „Superschools“

Superschools је програм школске размене на Западном Балкану.

Наша школа је са својом партнерском школом из Гостивара реализовала прву размену од 26. априла до 5.маја. Дванаест ученика и два наставника боравили су седам дана у Северној Македонији. Приликом размене наши ученици су учествовали у разним радионицама, попут, „Идентификуј себе“, „Интеркултурни дијалог“ и „Конфликти“. Радионице су протекле динамично и у доброј атмосфери. Наши ученици у показали зрелост и активно учествовали у дискусији.

Обишли смо Вруток, место где се налази извор највеће реке Северне Македоније, Вардар. Организован је и обилазак националног парка „Маврово“ уз пратњу водича. У националном парку обишли смо Мавровско језеро и центар националног парка кога краси најпознатији скијашки центар у Северној Македонији. Обишли смо џамију и цркву Пресвете Богородице у центру Гостивара, тако да су ученици имали могућност да се упознају са верским заједницама и верским објектима које не могу да упознају у Параћину.

Дружење ученика различитих националности је основни циљ пројекта Суперсцхоолс. Ученици наше школе су упознали начин живота у граду са више националности. Видели су да сви заједно функционишу без обзира на језик, веру и нацију. Такође, наши ученици су обишли и школу у Гостивару коју похађају ученици домаћини, упознали се са смеровима које постоје у школи и начину извођења наставе. Последњег дана нашег боравка посетилии смо Сајам образовања који је ове године организован у Гостивару. Ученици су се упознали са школама из целе Северне Македоније, са смеровима које уписују.

У вечерњим сатима са другарима из Гостивара излазили су у градске кафиће, заједно навијали за Партизан, дружили се, зближили, склапали пријатељства што је и основни циљ пројекта. У септембру настављамо са дружењем у Параћину.

Александар Браловић и Марија Ракић

Оставите одговор

Your email address will not be published.