Обележавање дана школе – разговор са ученицима

Како би напредовала и у свом раду била успешнија, Економско-трговинска школа ослушкује потребе ученика, родитеља, запослених и других интересних група. Тим поводом је, на иницијативу Ученичког парламента и уз подршку професорки Мирославе Иванковић и Снежане Даниловић Милутиновић, Ива Николић, председник Парламента, урадила интервју са ученицима различитих профила.

Питали смо их због чега су уписали Економско-трговинску школу, да ли су задовољни знањем које стичу, условима рада, али и дружењем у њој. Нека питања су се односила на начин рада за време комбиноване и онлајн наставе, док је питање о ваннаставним активностима донело неке од најдужих одговора.

На основу анализираних одговора, можемо закључити да су ученици задовољни смеровима које су уписали и надају се да ће им знање које у школи стекну омогућити да своје будуће послове обављају професионално.

Иако се већина изјаснила да им више прија непосредни рад у школи од комбиноване и онлајн наставе, рекли су да су се и на ове, нове видове наставе брзо прилагодили, јер су имали велику помоћ и подршку предметних наставника, који су се, као истичу, у овој тешкој епидемиолошкој ситуацији, одлично снашли.

Година за нама оставила је траг на дружење, па су ученици посебно задовољни када могу да, заједно, у истој учионици, уче и друже се. Свесни су да се, управо сада, у средњошколским клупама, стварају доживотна пријатељства.

Иако се ваннаставне активности планирају и реализују у складу са тренутном епидемиолошком ситуацијом, задовољни су оним које су се до сада спороводиле, и надају се да ће ситуација дозволити да се оне, као раније, организују без ограничења броја учесника.

У наставку преносимо неке од најзанимљивијих одговора.

Дружење у школи је битно, јер тада стичемо пријатељства која могу да буду за читав живот. Упознајемо људе који су слични нама и са којима развијамо различита и слична интересовања. Остварујемо већи контакт са људима и учимо да будемо комуникативни, односно да се опустимо у друштву, што нашим генерацијама можда и представља проблем. За мене лично, дружење у школи је неизоставни део школовања, и то је један од главних разлога да у њу одем. Када сам са друштвом, осећам се срећно и задовољно. (Теодора Јевтић 4-3, туристичко-хотелијерски техничар)

Нисам много знала о Економско-трговинској школи, све док нисам ушла у дубљу причу са својим течом, који је завршио исти смер. Чула сам пуно лепих речи, па сам се одлучила за ову школу, овај смер. И могу да кажем да се за сваку лепу реч коју је рекао, испоставило да је тачна. (Анђела Цакић 1-2, комерцијалиста)

На пракси учимо много тога што ће нам омогућити да у свом послу будемо професионалци. (Марина Крстић 2-5, конобар)

Одлично сам се снашао са комбинованом и наставом на даљину. Професори су лепо сарађивали са нама и максимално се трудили да помогну како би нам олакшали наставу. (Вељко Јованић 2-5, кувар)

Уписала сам баш ову школу, јер сам чула лепе ствари о њој. Мој старији брат и сестра су је завршили. (Катарина Милојевић 2-4, посластичар)

Ова школа ми испуњава очекивања. Драго ми је што сам прву жељену школу уписала и уклопила се у свему. (Кристина Петровић 3-2, службеник у банкарству и осигурању)

Одабиром ове школе стекла сам нове пријатеље, који имају слична интересовања као и ја. (Тара Стојиљковић 1-1, економски техничар)

На пракси ми је јако занимљиво. У продавници радимо заједно са радницима који нас уче како да будемо добри трговци. (Невена Марковић 2-4, трговац)

Профил финансијски администратор нуди широко знање из општеобразовних и стручних предмета, а пре свега оних који се тичу рачуноводства. Током школовања акценат се ставља на чисту економију и анализу финансијског пословања и финансијских токова. Спада у теже профиле; у вишим разредима ученици одлазе на праксу. Смер је задовољио моја очекивања. (Катарина Грујић 4-1, финансијски администратор)

Снежана Даниловић Милутиновић

Мирослава Иванковић

Оставите одговор

Your email address will not be published.