Награда на X Mеђународном сајму виртуелних предузећа

На X Mеђународном сајму виртуелних предузећа, одржаном у Пироту од 08.05. до 10.05.2024. године, ученици Економско-трговинске школе из Параћина представили су своје виртуелно привредно друштво,  ВПД “ARENA BEST”д.о.о., које се бави продајом спортске опреме. Екипу су чинили ученици одељења 3/2, смер комерцијалиста:  Ања Јовановић, Ена Стефановић и Милан Јевтић, а предводили су их професорка Сандра Богдановић  и професор Бојан Јовановић.

У два дана сајамског пословања ученици су представили стечена практична знања и вештине из области предузетништва,  рачуноводства, канцеларијског пословања,  маркетинга и других стручних предмета. Сајам је допринео развијању стручних и практичних компетенција ученика и јачању сарадње са привредом, што све подстиче предузетнички дух код ученика.

На сајму се симулира пословање са другим виртуелним предузећима и са физичким лицима. Остварене су 87 продаје физичким лицима у износу од 1.239.860,00 динара, другим виртуелним предузећима подата је роба у износу од 606.319,00 динара, а такође извршена је набавка у износу од 1.136.162,09 динара.

Акценат се ставља на пословни имиџ, пословну комуникацију, уређење штанда, израду рекламног материјала и израду и попуњавање сајамске документације. На сајму су учествовала 23 виртуелна предузећа из наше земље и 3 предузећа из иностранства.

Сајам је ове године био ревијалног карактера, али су наши ученици од спонзора сајма награђени за најбољу презентацију  свог предузећа, оргиналност и високи професионализам.

Учешће на сајмовима није само прилика за такмичење и показивање  наученог, већ има много већи значај.  Ученици су,   поред пословања, имали времена и за дружења са ученицима из других градова наше земље и из иностранства. Створена су права пријатељства, која ће надамо се, наставити да трају и у будућности, што је највећи успех сајма. Насмејана лица ученика то потврђују. На крају је свима било жао што је сајам већ завршен, али са жељом да се и наредне године опет видимо на истом месту.

Утисци ученика:

Сајам Виртуелних предузећа средњошколског карактера, одржан у Пироту 2024. године, био је изванредан догађај који је окупио нас  ученике из разних градова Србије, а и шире. Атмосфера је била изузетно динамична и пуна ентузијазма и сви смо  имали прилику да покажемо своје предузетничке вештине и иновативне идеје.

Организација сајма била је на високом нивоу, омогућивши нам  да се представимо кроз штандове својих виртуелних предузећа. Сваки штанд је био пажљиво осмишљен, са креативним презентацијама производа и услуга које смо ми ученици сами осмислили и развили.

Један од најважнијих аспеката сајма био је тај што смо имали  прилику за упознавање нових пријатеља из разних градова. Размењивали смо искустава, идеје и савете, што нам је било драгоцено. Сајам Виртуелних Предузећа у Пироту био је изванредна прилика за нас средњошколце да стекнемо драгоцено искуство у свету предузетништва, развијамо своје пословне вештине и упознајемо нове пријатеље. Манифестација је била одличан пример како едукација и пракса могу да се споје у једну корисну и забавну активност за нас младе. Надамо се нашем учешћу и наредне године, а и свим осталима препоручујемо да се агажују и учествују на оваквим манифестацијама.

Оставите одговор

Your email address will not be published.