Шпанија у Економској

Добра воља и племените замисли увек су, удружене, спајале људе који едукативне и креативношћу инспирисане идеје с лакоћом и уживањем доведу до циља.

Након тешког периода, који је, на дуже време, зауставио свет, заживеле су у предивним пејзажима, тоновима, мирисима и укусима, 10. 5. 2022. године у Економско-трговинској школи, која је, тог дана, као и пар недеља пре тога, колико је трајала израда пројекта, била домаћин једне дражесне земље, која је посетила наш град.

Шпанија у Економској – пројектна настава

Професори Стручног већа за туризам и угоститељство: Марија Ракић, Ана Поповић, Снежана Симић, Дејан Стефановић, Топлица Ђокић, Драган Денкић, Стефан Мијатовић и Владан Арсовски, са професоркама, члановима Тима за сарадњу са Ученичким парламентом, Снежаном Даниловић Милутиновић и Мирославом Иванковић, након виртуелног обиласка средњовековних манастира, једне од активности која је, због тадашње епидемиолошке ситуације, представљена кроз Гугл учионицу, предложили су да, заједно, удружени својим квалификацијама, знањем и вештинама, представе културу једне европске земље, која заслужује све епитете позитивне конотације, који се за њу везују.

Шпанија је била наш гост. Или, боље речено, домаћин. Инспирација овом земљом сунчаних, белих обала, величанствених градова, темпераментних људи и, сами тим, посебних уметника (посебних међу посебнима, јер је сваки уметник понаособ, музама одређено биће), усмерила је наше мисли ка заједничком циљу – да са ученицима одељења 3-3, 3-5, 2-4 и 2-5, (док су нам, у самој организацији, али и програму, помогли и представници одељења 1-5, 4-3 и 4-2), представимо ову земљу кроз виртуелну екскурзију, која је направљена у програму Google Earth, где су, сликовито и са доста писаног, визуелног, као и видео-материјала, приказане чари, лепоте и културне вредности Барселоне, Валенсије, Малаге, Севиље, Балеарских и Канарских острва, затим кроз шпанске кулинарске специјалитете (паеља, гаспаћа, наћоса, посластица и воћних бола), као и кроз традиционалну шпанску музику.

Презентација пројектне наставе

Иако сваки пројекат захтева много времена и посвећености, ми професори смо, са својим ученицима, све обавезе обављали са лакоћом, полетом и ентузијазмом, јер смо били повезани идејом да створимо и презентујемо нешто у чему ћемо задовољство наћи не само ми, учесници и реализатори, већ и сви они који ову активност буду уживо испратили.

Као што смо и очекивали, сва места  у Свечаној сали школе, која је, тог дана, угостила Шпанију, била су попуњена. Али, као што је раније речено, већ након првих тонова гитаре, Шпанија је преузела улогу водича. Прошетала нас је градовима, музејима, познатим грађевинама, сунчаним плажама и изложбама, од којих је једна, која се односи на познате и значајне шпанске уметнике, красила ову просторију. Након виртуелне шетње, која је ову земљу ставила на листу дестинација које обавезно треба обићи, посетиоци су се упознали са рецептима кулинарских и посластичарских специјалитета, састојцима воћних бола, а затим су били и у прилици да их дегустирју и уживају у укусу.

Врхунска дела наших угоститељских стручњака, као и сама витруелна шетња, данима након овог догађаја, биле су главна тема у школи. Делили су се рецепти, износили и сумирали утисци, али се разговарало и о програму Google Earth, јер се он, како се, на основу дискусије, која је била саставни део ове активности, закључило, може применити готово у свим предметима и различитим активностима.

Шпанска кухиња – специјалитети

С обзиром на то да је њега најлакше употребити у оваквим активностима, витруелним шетњама које се односе на предмет туристичка географија, предложено је, не сутрадан, не након неколико дана, већ истог тренутка, да се сваке школске године на овај начин представи култура неке земље, укључујући и нашу.

Ми смо исписали прве странице једног новог поглавља, које подразумева пројекте који повезују значајан број наставника и ученика, а који се, с обзором на профиле које наша школа уписује (пре свега мислим на туристичке и угоститељске смерове), могу с лакоћом организовати сваке школске године на велико и неизмерно задовољство свих учесника. Значајно је напоменути да се у овакве активности могу укључити сви заинтересовани наставници и ученици, без обзира на предмет који предају и смерове које похађају, јер креативност, инспирација и добра воља не знају за границе. Међупредметне корелације су увек могуће за оне који их желе пронаћи, а у исто време и неизмерно значајне за сам наставни процес и целоживотно учење.

Јесмо ли се уморили? Не. Инспирисани смо. Чак и полетни. Прегршт идеја се роји нашим мислима. Желимо више оваквих догађаја, ентузијазма, осмеха. Желимо, јер осећамо, мислимо и знамо да смо, сви заједно, удружени, створили нешто лепо.

Прве странице будуће традиционалне активности Економско-трговинске школе су записане златним словима. Верујемо и знамо да ће следеће имати можда још и јачи сјај.

Координатор Тима за сарадњу са Ученичким парламентом,

Снежана Даниловић Милутиновић

1 comment

  1. Odlična ideja , originalniji , efikasni i zanimljiv način prezentovanja. Žao mi je što nisam bila prisutna.

Оставите одговор

Your email address will not be published.