Размена ученика „Superschools“- Параћин и Гостивар

Superschools

Наша школа је средином септембра 2023. била домаћин ученицима из Гостивара . У току седмодневне размене ученици су присуствовали радионицама „Нетолеранција, ксенофобија, предрасуде и стереотипи“ и „Помирење“. Обишли смо винарију Дремина у Дреновцу, манастир Богородица у Лешју и излетиште Грзу. Организована је Мини олимпијада  која је замишљена је као спортски час ученика из Параћина и Гостивара.

Показали смо нашим гостима манастир Раваницу, задужбину кнеза Лазара, Ресавску пећину, стару око 80 милиона година и град Јагодину. Вечерњи термини били су резервисани за заједничке активности попут куглања и ноћног купања.

Лепе тренутке које смо ми доживели тешко  је описати. Ово искуство је било изузетно значајно и помогло нам да закључимо да је битно да поштујемо сваког човека, нарочито оног који се разликује од нас  јер смо међусобним упознавањем разбили све предрасуде и стереотипе и постали блиски.

Следеће дружење је у Сарајеву на омладинском кампу од 18. до 22. новембра. Кампу ће присуствовати два представника ученика из обе школе, Ива Миљковић и Клеметина Карафиловска. У Сарајеву ће бити организована и завршна конференција Superschools за наставнике из Србије, Црне Горе, Северне Македоније, Албаније, Босне и Херцеговине и Косова.

Александар Браловић и Марија Ракић

Оставите одговор

Your email address will not be published.