Европски дан језика – 26. септембар

У организацији школских библиотекара и наставника страних језика, а поводом иницијативе Друштва за стране језике и књижевности Србије и Друштва школских библиотекара Србије, у ЕТШ смо обележили  26. септембар – Европски дан језика.

Од 2001. године, на иницијативу Већа Европе и у сарадњи са Европском комисијом, обележава се Европски дан језика са циљем промоције и подстицања  вишејезичности, интеркултуралности, толеранције и отворености и сарадње међу припадницима различитих народа и друштвених група.

Изучавању  страних језика посвећена је и наша школа: енглески језик се изучава као први страни језик, немачки, француски и руски као други страни језик, руски језик се изучава у неколико одељења као изборни предмет – трећи страни језик.

Европски дан језика смо обележили радионицом на којој су ученици читали песму немачког писца Хајнриха Хајнеа Лорелај, на немачком, енглеском, француском, руском и српском језику. Други део радионице је био посвећен разговору са ученицима о значају  изучавања више језика, о томе који су језици најзаступљенији, како се језик развија, који су то језици којима прети изумирање и зашто,  итд. Циљ нам је да ученици разумеју да је језичка разноликост културно наслеђе и да доприноси разумевању различитости.

У пријатној атмосфери, подстакнутој пригодном презентацијом и присуством више наставника, ученици 1/2, 1/3, 3/2, 3/3 и 3/5 одељења  били су активни и допринели својим учешћем, коментарима и питањима, квалитетној реализацији радионице.

Активност су реализовале  наставнице страних језика: Маја Јочић, Драгана Миловановић,  Верица Јовић, Душица Љубеновић и Антоанета Цветковић Здравковић, наставница српског језика и књижевности Снежана Даниловић Милутиновић и школске библиотекарке: Светлана Томић, Мирјана Мијатовић и Снежана Танић.  Подршку пружила  Сузана Аранђеловић – школски психолог.                                                 

Светлана Томић – стручни сарадник – педагог и школски библиотекар

Оставите одговор

Your email address will not be published.