Екскурзија -Крф 2023.

1. дан (05.04.2023): ПАРАЋИН  – ИГУМЕНИЦА – КРФ

Екскурзија је почела по плану. Долазак аутобуса је био на време пре 00:15. Ученици су почели да долазе око 00:30, после чега су ученици убацили свој пртљаг и ушли у аутобус. Кренули смо око 01:00.

Прва пауза је била на мотелу Предејане 03:00-03:30. Наставили смо до српско-македонске границе, потом кроз Северну Македонију и ушли у Грчку око 09:00. Уз још једну паузу у Грчкој, пролазећи снежне врхове Пиндоса ушли смо у Епир. Стигли смо у Игуменицу око 15:15 и трајектом Јоанис Каподистриас компаније Лефкими лајнс од 15:30 кренули на Крф. После једносатне вожње пристали смо у Лефкими, градић на југу Крфа. Аутобусом смо наставили до Беницеса и сместили се у хотел Потомаки бич око 18:00. Смештени смо у двокреветне и трокреветне собе и после краћег предаха отишли на вечеру. После вечере је управа хотела организовала мини журку за ученике наше и Медицинске школе из Врања и Средње стручне школе из Крагујевца.

2. дан (06.04.2023): КРФ – АХИЛЕОН – КРФ

Доручак по принципу шведског стола је био у 08:00 часова. Затим смо кренули у Гувиу да обиђемо место са спомен плочом о првом искрцавању српских војника на Крф петог априла 1916. године. Уследило је панорамско  разгледање града  Крфа аутобусом: градска већница, парламент, шеталиште Еспланада, палата енглеског гувернера. Аутобус смо напустили у луци и пешке кренули ка Српској кући. Чекајући термин (од 11:00) за посету њој, неку ученици и професори су посетили Српску радњу поред Српске куће и од власника Жељка Поповића добили његову књигу „Крф: Острво васкрсења Србије“ за поклон школи. Од 11:00, кустос Српске куће Љубомир Сарамандић одржао је врло садржајно и сугестивно предавање о доласку и боравку српске војске и Владе на Крфу. Господин Сарамандић је том приликом поклонио школи своју књигу „Ходочашће на Крф“. Након предавања и разгледања поставке пошли смо у обилазак цркве Светог Спиридона. Остатак времена (12:00 – 17:00) ученици су провели у разгледању града, ручку, куповини и сл. По повратку у хотел уследила је  вечера, а од 21:00 опет мини журка у лобију хотела.

3. дан (07.04.2023): КРФ – ПЛАВА ГРОБНИЦА – КРФ

Доручак. У крфској луци укрцали смо се на брод Блек Роуз за Видо око 10:00. По доласку на острво, делегација наших ученика и делегација ученика Медицинске школе из Врања, уз звуке песме „Тамо далеко“, положиле су цвеће у Спомен-маузолеју. Онда је Љубомир Сарамандић одржао надахнуту беседу о свој трагичности и значају страдања на Виду хиљада српских војника који ту почивају. Његову беседу је употпунио један ученик из Врања читањем „Плаве гробнице“ Милутина Бојића. Ученици су потом разгледали маузолеј, уписивали се у књигу утисака, фотографисали. Вратили смо се са Вида око 12:00 и време до повратка у хотел (16:00) провели у разгледању града. После повратака уследио је кратки одмор вечера и ноћење.

4. дан (08.04.2023): КРФ – ИГУМЕНИЦА – МЕТЕОРИ – ПАРАЛИЈА

Устали смо око 04:15 и напустили хотел. За доручак смо добили брекфаст пакете. Укрцали смо се на трајект у луци Лефкими и кренули у 05:30. После једносатне вожње искрцали смо се у Игуменици и наставили поред Јањине и Мецова и ушли у Тесалију. Стигли смо у Каламбаку подно Метеора око 11:00. где смо посетили радионицу за израду икона. Једна од сарадница радионице нам је демонстрирала византијски начин израде икона, од спремљене дрвене плоче, преко стављања платна и наношења тамних и светлих боја, до лепљења златних листића и патинирања. Панорамско разгледање Метеора је било праћено умешним предавањем нашег водича о настанку и трајању манастирског комплекса. На крају разгледања стигли смо до манастира Христовог Преображењаиз 14 века, чији је један од ктитора био Јован Урош Палеолог, син Синише- Симеона владара Тесалије и полубрата цара Душана. Приликом обиласка манастирског комплекса ученици су обишли главну цркву и три мањецрквице. У манастирском музеју су могли да виде писмо Јована Уроша из 1372. године и низ старих књига, рукописа, фермана и сл. По завршетку обиласка Метеора имали смо једносатну паузу за ручак у Каламбаки и наставили пут поред Трикале и Ларисе, ушли у Македонију и уз једну кратку паузу стигли у Паралију око 18:00. Сместили смо се у хотел Ореа Елена, вечерали и око 21:00 отишли у дискотеку Омилос. Вратили смо се у хотел нешто после поноћи.

5. дан (09.04.2023): ПАРАЛИЈА – СОЛУН –ПАРАЋИН

Доручак око 08:30. Након доручка одјавили из хотела и пошли за Солун. Око 11:00 смо стигли на Зејтинлик. У доласку, испред капије нас је (а и ми њега ) поздравио Ђорђе Михајловић, бивши чувар Српског војничког гробља са своје терасе прекопута. Испред маузолеја, садашњи чувар је одржао говор о настанку Војничког гробља, о војницима и других савезничких војски, о старом чувару деда Ђорђу и упутио нас како да по списковима можемо пронаћи своје претке који ту почивају. Обишли смо крипту и цркву изнад ње и сликали се испред. Водич Милан је прочитао песму Војислава Илића Млађег, која је испсана на маузолеју. У панорамском разгледању Солуна обишли смо (уз надахнута и садржајна објашњавања водича Милана): Трг Вардариу, променаду Никис, Аристотелов трг, Белу кула, споменике Филипу  и Александру Великом, сајмиште, ротонда Св. Ђорђа, Галеријев славолук, Егнатиа. Обилазак је завршен код споменика Елефтериосу Венизелосу, председнику грчке владе и великом српском пријатељу у време Првог светског рата. Пешице смо наставили посету цркви Светог Димитрија, целивали његове мошти и обишли катакомбе испод ње у којима је светац скончао. Остатак времена до поласка у 15:00 провели смо у разгледању Аристотеловог трга, луке и трговачких улица Егнатиа и Цимиски. Наставили смо пут према кроз Грчку, Северну Македонију и Србију са успутним паузама на граничним прелазима и по једном паузом у Северној Македонији, где смо срели фудбалере скопског прволигашког клуба Шкупи и Србији у мотелу Предејане. Стигли смо у Параћин око 00:30.

РЕЗИМЕ:

Екскурзија је у потпуности оправдала очекивања и постигла предвиђење циљеве. Ученици су се упознали са различитим корисним историјским, културним, верским, туристичким, кулинарским и забавним садржајима. Упознали су једну, нама пријатељску земљу, њену историју, њен начин живота, храну. Видели Јонско и Егејско море, осетили значај Крфа и Вида за српску историју, духовност и понос. Први пут се возили трајектом, певали Ђорђу Михајловићу „Тамо далеко“, видели табле са именима почивших јунака можда баш из њиховог села или Параћина у криптама Зејтинлика. Пробали прави грчки гирос, баклаву и кадаиф, дружили се и забављали.

Ученици су били дисциплиновани, нису правили никакве испаде, нису каснили и били примерни и љубопитљиви у Српској кући, на Виду и Зејтинлику и црквама Светог Спиридона, Светог Димитрија и Метеора. Нису имали озбиљнијих здравствених проблема.

Водич Милан је био врло опсежан, занимљив и врло информативан и за ученике и за професоре. Возачи су били добри а аутобус увек чист (чему су, по речима возача, доприносили и наши ученици).

Вођа пута, Горан Динић

Оставите одговор

Your email address will not be published.