Поводом Дана здраве хране, који се обележава 16. октобра, Економско-трговинска школа је организовала изложбу здравих специјалитета.
Ученици смерова кувар-конобар и посластичар, у сарадњи са својим наставницима (Драганом Денкићем, Топлицом Ђокићем и Снежаном Симић), припремили су храну, посластице и напитке искључиво од здравих намирница, међу којима су се нашле: житарице, суво и свеже воће, поврће, ражено брашно, чија семе и многе друге.
Ученици и наставници, посетиоци изложбе, могли су да уживају у погледу на шарени, здрави сто, да пробају специјалитете, добију рецепте и корисне информације о важности здраве исхране, што је и најважнији разлог за обележавање овог Дана. У наставку текста можете прочитати рецепте за неке од изложених специјалитета, па сте у прилици да се и сами уверите да је здрава храна уједно и најукуснија!

Рецепти наше кухиње
Пуњена јаја
Потребне намирнице за 2 особе:
- Јаја (3 комада)
- Крем сир (70 грама)
- Сенф (10 грама)
- Кисела павлака (30 грама)
- Со, бибер (по укусу)
- Першун , маслине и црвена паприка за декорацију
Начин припреме:
Тврдо кувана јаја пресећи на пола и извадити жуманце. У посуду са жуманцем додати киселу павлаку, крем сир, сенф, со, бибер и направити кремасту масу за пуњење.
Унутрашњи део беланца пунити направљеном масом и на крају декористати сецканим маслинама, паприком и листићима першуна.

Рижото са поврћем
Потребне намирнице за 2 особе:
- Пиринач (120 грама)
- Црвени лук (30 грама)
- Грашак (40 грама)
- Шаргарепа (30 грама)
- Броколи (20 грама)
- Тиквице (30 грама)
- Путер (40 грама)
- Вода или фонд од поврћа за наливање
- Со и бибер (по укусу)
Начин припреме:
На загрејаном уљу пропржити лук (ситно сецкан), затим додати мање коцкице шаргарепе и наставити са пржењем. Након тога додати бланширане цветове броколија, грашак и тиквице, и наставити са пржењем. Када је поврће упола омекшало, додајемо предвиђену количину пиринча и, након краћег пржења, полако наливамо водом (фондом). У зависности од врсте пиринча, рижото припремамо од 12 до 15 мин. Пред крај припреме, додамо путер, да бисмо добили кремасту текстуру, и зачинимо по укусу.

Бонжита
Састојци:
- Корнфлекс (250 грама)
- Овсене пхуљице (50 грама)
- Мед (3 кашичице)
- Чоколада обична/посна (200 грама)
- Орашасти плодови (по жељи)
Начин припреме:
Отопити чоколаду и додати самлевени корнфлекс, овсене пахуљице, орашасте плодове и мед. Смесу распоредити по провидној фолији и оставити у фрижидеру да преноћи.

Енергетске куглице
Потребни састојци:
– Очишћене урме (340 грама)
– Овсене пахуљице (60 грама)
– Чија семенке (две кашике)
– Ораси (60 грама)
– Кикирики путер (80 грама)
– Ванила екстракт (једна кашика)
Начин припреме:
Самлети све састојке, па од смесе правити куглице. Уваљати их у самлевене овсене пахуљице или крупно самлевене орахе. Служити их у папирним корпицама.
Пријатно!
