Дан здраве хране – 2021.

Поводом Дана здраве хране, који се обележава 16. октобра, Економско-трговинска школа је организовала изложбу здравих специјалитета.

Ученици смерова кувар-конобар и посластичар, у сарадњи са својим наставницима  (Драганом Денкићем, Топлицом Ђокићем и Снежаном Симић), припремили су храну, посластице и напитке искључиво од здравих намирница, међу којима су се нашле: житарице, суво и свеже воће, поврће, ражено брашно, чија семе и многе друге.

Ученици и наставници, посетиоци изложбе, могли су да уживају у погледу на шарени, здрави сто, да пробају специјалитете, добију рецепте и корисне информације о важности здраве исхране, што је и најважнији разлог за обележавање овог Дана. У наставку текста можете прочитати рецепте за неке од изложених специјалитета, па сте у прилици да се и сами уверите да је здрава храна уједно и најукуснија!

Рецепти наше кухиње

Пуњена јаја

Потребне намирнице за 2 особе:

  • Јаја (3 комада)
  • Крем сир (70 грама)
  • Сенф (10 грама)
  • Кисела павлака (30 грама)
  • Со, бибер (по укусу)
  • Першун , маслине и црвена паприка за декорацију

Начин припреме:

Тврдо кувана јаја пресећи на пола и извадити жуманце. У посуду са жуманцем  додати киселу павлаку, крем сир, сенф, со, бибер и направити кремасту масу за пуњење.

Унутрашњи део беланца пунити направљеном масом и на крају декористати сецканим маслинама, паприком и листићима першуна.

Рижото са поврћем

Потребне намирнице за 2 особе:

  • Пиринач (120  грама)
  • Црвени лук (30 грама)
  • Грашак (40 грама)
  • Шаргарепа (30 грама)
  • Броколи (20 грама)
  • Тиквице (30 грама)
  • Путер (40 грама)
  • Вода или фонд од поврћа за наливање
  • Со и бибер (по укусу)

Начин припреме:

На загрејаном уљу пропржити лук (ситно сецкан), затим додати мање коцкице шаргарепе и наставити са пржењем. Након тога додати бланширане цветове броколија, грашак и тиквице, и наставити са пржењем. Када је поврће упола омекшало, додајемо предвиђену количину пиринча и, након краћег пржења, полако наливамо водом (фондом). У зависности од врсте пиринча, рижото припремамо од  12 до 15 мин. Пред крај припреме,  додамо путер, да бисмо добили кремасту текстуру, и зачинимо по укусу.

Бонжита

Састојци:

  • Корнфлекс (250 грама)
  • Овсене пхуљице (50 грама)
  • Мед (3 кашичице)
  • Чоколада обична/посна (200 грама)
  • Орашасти плодови (по жељи)

Начин припреме:

Отопити чоколаду и додати самлевени корнфлекс, овсене пахуљице, орашасте плодове и мед. Смесу распоредити по провидној фолији и оставити у фрижидеру да преноћи.

 Енергетске куглице

Потребни састојци:

– Очишћене урме (340 грама)

– Овсене пахуљице (60 грама)

– Чија семенке (две кашике)

– Ораси (60 грама)

– Кикирики путер (80 грама)

– Ванила екстракт (једна кашика)

Начин припреме:

Самлети све састојке, па од смесе правити куглице. Уваљати их у самлевене овсене пахуљице или крупно самлевене орахе. Служити их у папирним корпицама.

Пријатно!

Оставите одговор

Your email address will not be published.