Бесмртни Андрић – свом народу и својој земљи

Ученици се са стваралаштвом Иве Андрића упознају још у основној школи, а у средњој му приступају из другачијег угла: озбиљније, свестраније, дубље. Трећи разред по Наставном плану и програму обрађује роман „На Дрини ћуприја“, за који је Андрић добио Нобелову награду за књижевност, а ове године обележава се 61 година од доделе ове престижне награде.

Тим поводом посветили смо Андрићу више часова и више активности, на којима су ученици подробније тумачили и анализирали ово капитално дело, промишљали о његовом  мајсторству приповедања, о њему као филозофу, историчару и хуманисти који истиче „да није уопште толико важно да ли један приповедач описује садашњост или прошлост, или се смело залеће у будућност; оно што је притом главно, то је дух којим је надахнута његова прича, она основна порука коју људима казује његово дело.”

Описујући у свом роману данак у крви, грађење моста, легенде, турску тиранију и ликове који се памте: Фату Авдагину – њен понос и задату реч, Ћоркана и његову скривену светлост, или пак Лотику, која уноси дух Европе у Вишеград, Андрић нас је пренео у прошлост, а ученици су уочавали људске судбине, боље их разумели  и саосећали с њима.

Увидели су значај и вредност читања и поруке које Андрић шаље и које ће омогућити свима нама, којима он и посвећује своје дело, да боље разумемо људе и сами будемо људи.

Као круна свега тога настао је плакат који су ученици 3/2 израдили са својом професорком Иреном Соколовић, и који ће убудуће стајати у холу школе као симбол захвалности овом великом писцу, можда највећем, у историји српске књижевности.

 Ирена Соколовић,

професор српског језика и књижевности

Оставите одговор

Your email address will not be published.