Читали смо гласно – поводом Националног дана књиге

Национални дан књиге и Дан Народне библиотеке Србије обележили  смо у петак, 28.фебруара  реализацијом часа српског језика и књижевности  у школској библиотеци. Ученици одељења 1/1 су имали прилике да заједно са гостима ( четири ученика 3/1 одељења ) читају  изабрана дела из народне књижевности.

Ово је трећа активност коју реализује наша  школска библитека. Наиме,   ове школске године смо се прикључили  акцији Друштва школских библиотекара Србије  «Читајмо гласно». Желимо да кроз ове заједничке активности негујемо и развијамо читалачку писменост и љубав према књизи   и  читању, једном речју да промовишемо културу читања.

Светлана Томић, стручни сарадник библиотекар,  је на почетку указала на значај и улогу Народне библиотеке Србије, као и на значај културе читања у развоју  вештине читања, са посебним освртом на читање наглас.

За овај час смо, у консултацији са наставницом српског језика и књижевности Валентином Богдановић, одабрали  читање дела из наше народне књижевности, највише због архаичности језика и тежине интерпретације.

Гости, ученици  трећег разреда, су читали изабране епске и лирске песме и приповетке, што је деловало охрабрујуће и стимулативно на ученике првог разреда да се и они укључе. Ученици су имали и прилику да опишу утиске након слушања, као и да уоче различитости интерпретација у односу на оно што је читалац сматрао да је важно истаћи. Реакције ученика на активности ове  врсте су веома позитивне, што нам даје подстицај да и убудуће наставимо са њима.

Оставите одговор

Your email address will not be published.