Светски дан поезије

Иако стручна, Економска школа је одувек била позната као установа која воли и негује лепу писану реч. Лепа књижевност се стиховима и пасусима просутих из пера ученика и предметних професора обогатила на један посебан начин. Готово сваке године наши ученици освајају прва места на престижним такмичењима, као што су Светосавска академија Књижевног клуба Мирко Бањевић, конкурс Црвеног крста или Српске куће из Пожаревца. Неки од њих се, за време, или убрзо након школовања, својим искуством стеченим проучавањем књижевних дела и умећем развијеним редовним стварањем и позитивним усмеравањем од стране професора-ментора, уврсте у свет младих писаца својим првим објављеним делима.

Мада се у школи сваке године поводом Дана школе организује вече посвећено књижевности Уз чај и књигу, професори Александар Драгановић и Снежана Даниловић Милутиновић дошли су на идеју да се Светски дан поезије, 21. март, обележи на мало другачији начин. Двадесетак ученика-писаца и још толико њихових вршњака који су чинили део публике, својом младошћу испунили су Градску библиотеку, која је своја врата отворила овим младим ствараоцима.

Предивно је било слушати речи младих уметника, који су зрело, озбиљно, али усхићено казивали своје стихове, свесни да је ово књижевно вече, названо Дневник поетике, посебно, и да говорењем својих радова баш на овај дан, постају део свестке уметничке баштине. Сплет ученичких стихова повремено би био прекинут и употпуњен пригодним музичким нумерама, које су, за ту прилику, ученици сами припремили. О различитим темама из света књижевности говорили су и професори: Драган Митровић, Јелица Ивановић, Александар Драгановић, Валентина Богдановић, Снежана Даниловић Милутиновић и Марија Николић, док је професор Дејан Стефановић мелодију стиха пратио одговарајућим акордима на гитари. Професор Драгановић, идејни творац и водитељ Дневника поетике, након изјаве једне од ученица да је ово вече обогатило њен живот, обећао је присутнима да ће слична окупљања постати традиција. Публика је била инспирисана да чује још једну песму, послуша још један стих, постави још неко питање о познатим уметницима или изнесе позитивне утиске о самој вечери.

Са првим мраком и ми смо затворили врата Градске библиотеке и упутили се својим путевима. Сваки од њих је на својим рубовима имао знакове. Сада, опијени уметношћу, и ми смо успели да их уочимо, свесни да је Светски дан поезије, 21. март 2019. године у окриље уметности уписао бар двадесет нових, младих, и ускоро познатих имена.

Снежана Даниловић Милутиновић

Оставите одговор

Your email address will not be published.