Рођендан динара – ЕТШ у сарадњи са Народном банком Србије

Економско-трговинска школа je данас, 12.12.2019. обележила „рођендан“ динара.

У школи је формирана секција Финансије, коју углавном чине ученици првог и другог разреда профила Финансијски администратор. Дошло се на идеју да се направи изложба новца која ће бити посвећена нашем „динару“. Рођендан динара је 12. децембар јер је 12.12.1873. године донет је Закон о ковању српске сребрне монете. Тиме је отклоњен монетарни хаос у Србији, јер је у оптицају било преко 40 старних монета. Две године касније искован је први српски сребрни новац у апоенима од једног, два динара и 50 пара, у време владавине Милана Обреновића.

Ученици су најпре истраживали доста о српском новцу, и као резултат штампали одличне плакате помоћу којих нас упознају са средњевековним српским новцем и новцем династија Обреновић и Карађорђевић. Стари новац који су сами прикупили и изложили, поделили су на период пре Другог светског рата и период после Другог светског рата. Посебно је обрађен инфлаторни новац, период 1992-1994. године. Изложене су све инфлаторне новчанице из 1992. и 1993. године.

Изложба је професионално одрађена захваљујући изузетној сарадњи са запосленима у Завичајном музеју Параћин, који су ученицима ставили на располагање литературу и опрему за излагање новца. Изузетан допринос изложби дао је и професор Историје, сада у пензији, Предраг Петровић.

Гости из Народне банке Србије придружили су се обележавању рођендана динара радионицама које су два дана реализовали за наше ученике. Првог дана то су биле радионице: „Динар  – наш новац“ и „Знамените личности на динарским новчаницама“, а другог дана радионице: „Мој буџет“ и „Знамените личности на динарским новчаницама“ у форми квиза. Кроз радионице је прошло око 150 ученика од првог до четвртог разреда. Ученици су уживали у јединственој прилици да виде средњевековни новац, стари српски новац и да провере своје знање о знаменитим личностима на новчаницама. Сарадња са Народном банком у области едукације наставља се почетком другог полугодишта.

Обележавање „рођендана“ динара организовала је са члановима секције Финансије професорка Зорица Анђелић, уз велику помоћ младих колегиница Јелене Радовановић и Марије Миленковић

Оставите одговор

Your email address will not be published.