Представа Деда Мраз је шворц

Од саме идеје о формирању позоришне дружине назване Шворц театар(по узору на први одиграни комад ове трупе), па недељама након премијере, група састављена од двадесетак ученика несебично је испунила позитивном енергијом последње тромесечје текуће школске године. Идеја о одабиру глумаца-аматера, који би кроз пробе научили основе позоришне уметности, развијали таленат за глуму, режију, сценографију и свој напредак и постигнуће приказали на сцени, развила се у нешто много више од обичне школске представе.

Писац сценарија, режисер и сценограф, професор Александар Драгановић, своју љубав према уметности и позоришту успео је да пренесе на ове младе људе, који су, жељни знања, упијали сваки покрет, савет и комплимент којим их је професор усмеравао. Временом, постали су саставни део текста, који је са њима градио свој пут и, сваком пробом, добијао на снази и животу.  Иако је  својим називом Деда Мраз је шворц многе подсетила на новогдишње и божићне празнике, ова представа је својим заплетом и преокретом недвосмислено ставила до знања да је реч о модерној сатири која, слично Гогољевом  Ревизору разобличава неправилности у функционисању друштвених система. Професор Драгановић је својим текстом показао да је мајстор у формирању приче која ће бити поучна, духовита и прилагођена могућностима младих глумаца, а у исто време оригинална и занимљива  публици.

Одушевљени енегријом младих глумаца, запослени у Позоришту и Културном центру радовали су се пробама, и својим саветима успели да оплемене сцену и прилагоде је потребама текста.

До сада, представа је доживела два извођења. Премијерно ју је одгледала прва генерација Економско-трговинске школе приликом прославе годишњице матуре, чиме је школа потврдила да води рачуна како о садашњим, тако и о бившим ученицима, који су део сваког новонасталог успеха. Премијера је одржана 6. јуна у препуној Сали Позоришта. Од продаје улазница прикупљен је новац које је уплаћен на рачун Дома при Манастиру Света Петка у Извору.

Прича о Синиши Прскалу, који покушава да пронађе посао, директорки школе Оливери, Мићи Пројекту, Виолети теткици и многим другим упечатљвим карактерима, не може се зауставити премијером.

-Хоћемо ли од септембра поново наступати?

-Представа нам је одлична; публика је одушевљена!

-Друштво, одавно нисам била толико срећна!

-Хвала Вам, професоре!, неки су од коментара које су чланови позоришне дружине делили у току и дуго након премијере.

Школски распуст је време за одмор и прикупљање енергије за нова остварења. Радујемо се још неким извођењима ове и стварању нове представе. Професорима који су са ученицима учествовали у остварењу, Александру Драгановћу и Снежани Даниловић Милутиновић, успех овог пројекта и усхићење ученика који су, поред  талента, одговорности и другарства показали и величину своје хуманости, показује да су на правом путу у неговању позитивних особина младих. А ученицима  ће сваки дан проведен на даскама које живот значе остати једна од најдражих успомена из најлепшег периода живота, средњошколских дана.

Снежана Даниловић Милутиновић

НАЈАВА: 27.11.2019. „Деда Мраз је шворц“ у култном „Звездара театру“

Оставите одговор

Your email address will not be published.