Предавање о Петрушкој области

У Свечаној сали школе, ученицима 4/1 и 4/3  одржано је предавање о Петрушкој области. Предавач је био Владан Вучковић, потпредседник Удружења за неговање традиције, културу и уметност „Петрус“ из Забреге, које предано ради на очувању обичаја и традиције и организује бројне манифестације, афирмишући на тај начин Петрушку област – Малу Свету Гору, како је називају.

Ученицима је представљен кратак филм „Забрега и Петрушка област“, о коме врло инспиративно говори Милутин Дедић, историчар уметности, сликар, нопвинар и публициста (иначе, рођени брат Арсена Дедића), велики љубитељ ове области (https://www.youtube.com/watch?v=5bZ9JvF5gNg). Након филма ученици су се упознали  са историјском картом ове области, затим путевима петрушких монаха, као и са фотографијама са снимања најављеног новог филма o витезовима Војводе Црепа „Бој на Дубравници“ у Манастиру Раваница.

Предавач је у завршном делу говорио о планираним манифестацијама, на које је позвао све присутне и поделио захвалнице школи, професорима и ученицима који су учествовали на Књижевној колонији „Намасија“, коју традиционално организује ово Удружење.

 

Оставите одговор

Your email address will not be published.