Ми смо креатори сопствених тамница

13. јануара 2020. у Свечаној сали школе одржан је угледни час српског језика и књижевности кроз презентацију пројекта „Иво Андрић – Проклета авлија – позориште сенки“. На пројекту су радили ученици 4/4 одељења уз помоћ: Ирене Соколовић, проф. српског језика и књижевности, Бојане Стојиљковић, проф. историје и Сузане Аранђеловић, проф. психологије. 

Циљ пројекта је био да ученици стекну историјска знања о једном мутном времену, тоталитарном систему и његовом репресивном деловању на човека, да промишљају откуда долази људска потреба за причом и да кроз анализу и тумачење ликова открију психолошку позадину њиховог понашања и изгледа, као и да увиде универзални значај Проклете авлије.

Ученици су врло надахнуто говорили о делу, а Карађозов монолог о кривици представио је колега Милош Биорац. Након презентације, слушаоци и учесници у пројекту изводили су заједничке закључке о узроцима отуђења човека, емотивно-физичкој изолацији или причи као механизмима одбране, односно нашој одлуци да од свог живота створимо тамницу, без видљивих зидова. Колегиница Душица Љубеновић је такође у закључном делу часа успоставила корелацију са егзистенцијализмом Ж.П.Сартра, темом коју је обрадила са ученицима 2/3, а који су присуствовали часу.

Ирена Соколовић, Бојана Стојиљковић и Сузана Аранђеловић

Оставите одговор

Your email address will not be published.