Екскурзија III разреда 2019. КРФ.

У оквиру редовног плана рада школе, у периоду од 1-5.10.2019. године реализована је екскурзија за ученике трећег разреда на релацији Охрид – Крф – Метеори – Паралија – Солун.

Првог дана обишли су Охрид, упознали се са лепотама и традицијом града. Обишли су Самуилову тврђаву, Амфитеатар, стари град, Цркву Св. Софије, Цркву Св. Јована Канеа и узивали у слободном времену у старом делу града.

Ohrid

Други дан је протекао у путовању ка Игуменицама и вожњи трајектом до Крфа.

Трећи дан је протекао у обиласку града Крфа, Трга Еспленада, Цркве Св. Спиридона, дворца Ахилеон, посете Српској кући.

Krf
Ahilion

Због временских прилика изостала је посета острву Виду, али ученици су одали почаст прецима полагањем црвених ружа у Јонско море, уз читање песме Плава гробница Милутина Бојића и речи Љубомира Сарамандића, а потекла је и по нека суза.

Четвртог дана ученици су обишли манастирски комплекс Метеори и обишли манастир Велики Метеори, обишли цркву, ризницу и уживали у погледу на Тесалијску равницу. У наставвку путовања посетили су радионицу за ручну израду икона и упознали се са техником наношења злата на икону, као и причом о Питагориној чаши са поруком да човек треба у свему да има меру у животу. У поподневним часовима посетили су Цркву Св. Петке и Афродитин извор.

Meteori

Петог дана посетили су Археолошки локалитет у Вергини и гробницу Филипа II, оца Александра Великог. Затим је уследило панорамско разгледање града Солуна, обилазак Цркве Св. Димитрија и Српског војничког гробља. Ученици су пажљиво слушали причу Ђорђа Михаиловића који им је говорио о пробоју Солунског фронта, савезничким војскама, рецитовао стихове. Пуни утисака, обогаћени знањима из грчке митологије и националне историје, вратили су се у Параћин у касним вечерњим сатима.

Solun

Оставите одговор

Your email address will not be published.